Krevende vaksine-logistikk i Brussel

Forfatter: Torbjørn Wilhelmsen

Allerede den 27 november dro den første lasten med Covid-19-vaksine med fly ut fra Brussels hovedflyplass. Siden har det fullstendig tatt av, for å si det slik.

«Etter måneder med forberedelser sammen med våre cargopartnere i Taskforce BRUcure, er det med glede vi kan fortelle at de første flyvningene med Covid-vaksine har forlatt flyplassen til destinasjoner verden over. Brussel Airport har lang erfaring med transport av temperatur-sensitive produkter og vi er stolte over å få bidra til å løse den globale helsekrisen. Som global plattform for transport av farmasiprodukter, er vi nå klare til å gire opp etter hvert som volumet på vaksine gradvis vil øke i de kommende uker og måneder,» sier Arnaud Feist som er administrerende direktør ved Brussel Airport.

Det var Pfizer-BioNTech Covid-19 som var første vaksine som lettet fra Brussel. Det var United Airline, Expeditors, DHL Global Forwarding og DHL Express som utførte oppdraget ved flyplassen, mens det var Airside Pharma Transporters som transporterte vaksinen fra lageret til flyplassen. Her er det snakk om en «kjølekjede» med garantert temperatur på minus 70 grader.

I tiden fremover vil stadig flere logistikk-partnere benytte Brussel Airport for vaksine-transport.

Brussel Airport er den ledende flyplassen i Europa for transport av legemidler. Belgia har en stor legemiddelindustri og Brussel Airport har bygget et spesial-lager på 30.000 kvadratmeter for transport av legemidler. I forbindelse med Covid-vaksinen etablerte flyplassen et samarbeid med en lang rekke logistikkpartnere i Taskforce BRUcure. Siktemålet er blant annet å tilby garantere logistikkløp for vaksiner med kritiske krav til temperatur. Noen vaksiner må transporteres på tørris, mens andre skal ha mellom 2 og 8 grader. Geert Keirens i Air Cargo Belgium forteller at de har bygget mye på erfaringer fra transport av vaksine mot Ebola som også krevde svært lav temperatur. I sum har Brussel Airport utviklet et robust system for transport av farmasøytiske produkter med full sporbarhet og kontroll gjennom hele logistikkleddet.